gebouw en omgeving
Het gebouw
Als vereniging klein crailo laten we een bestaand pand ombouwen tot negen woningen. Het gaat om het Museumgebouw, een van de historische gebouwen op het voormalige terrein van de Palmkazerne. Het gebouw blijft grotendeels staan. Dat is een bewuste keuze. We willen zoveel mogelijk hergebruiken wat mogelijk is. Aan de achterkant krijgt het gebouw een uitbouw, van vooral hout.
Samen met architect en aannemer, proberen we zo duurzaam mogelijk te bouwen. Met materialen die lang meegaan, een kleine ecologische voetafdruk hebben of met bestaande grondstoffen. Zo onderzoeken we of materialen die al op Crailo aanwezig zijn, zoals bakstenen, beton en hout, opnieuw te gebruiken zijn.
Met zonnepanelen en warmtepompen zullen we in onze energie voorzien. We kunnen als klein crailo niet volledig zelfvoorzienend zijn, maar sluiten aan bij het ‘future grid’ van Buurtschap Crailo. Dat is een innovatief groene stroomsysteem waarin zonnepanelen en elektrische laadpalen worden ingezet om zoveel mogelijk lokaal opgewekte energie ook lokaal te kunnen gebruiken. Het doel is dat de wijk uiteindelijk stroom gaat opleveren in plaats van verbruiken.
De omgeving
De tuin is een heel belangrijk onderdeel van klein crailo. Het is een flinke lap grond (ruim 1800 vierkante meter) aan de achterkant van het gebouw, die uitloopt in een stukje bos. Daar achter is de bestaande wijk. Ook aan de voorkant van het Museumgebouw is nog een smalle strook grond waar we iets mee kunnen doen. Elke woning heeft aan de achterkant een eigen terras of balkon.
Ons ideaal is om in de gemeenschappelijke tuin te kunnen zitten, spelen, rondwandelen, eten, ravotten, lummelen, peinzen en lekker werken natuurlijk. Want die lap grond vraagt wel de inzet van een groep binnen de vereniging met groene vingers of met de wil om die te krijgen. Een aantal van ons is al bezig met het ontwikkelen van ideeën om dit voor elkaar te krijgen. We denken aan een voedselbosje, een wadi of een zwemvijver, een stuk moestuin en een pluktuin.
Dit alles met oog voor de natuur die er al is. Dat is ook het uitgangspunt van Buurtschap Crailo. De natuur moet zoveel mogelijk de wijk in komen, ecologie en biodiversiteit staan bij de ontwikkeling van de wijk hoog in het vaandel. Tenslotte grenst de wijk aan een prachtig stuk natuur: de Bussumerheide, onderdeel van het Goois Natuurreservaat.
​
​